Last Updated: 15:15PM 2/1/2023

Wat is het eerste waar je aan denkt bij de aankomende zomervakantie? Dat is de zon natuurlijk! Of je nu een ticket hebt geboekt of juist lekker bivakkeert op de camping, we kijken uit naar de zorgeloze en (hopelijk) zonovergoten dagen. Toch blijft het belangrijk jezelf te beschermen tegen de schadelijke Uv-stralen. Naast het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème of -spray is je outfit ook een belangrijk wapen in de strijd tegen huidkanker. Hieronder enkele tips om in het achterhoofd te houden tijdens het inpakken:

1. Lange mouwen en broeken

Misschien zit je hier niet op te wachten tijdens de zomer, maar het dragen van lange kledingstukken biedt de meeste bescherming. Dit is vooral belangrijk wanneer je verwacht langdurig in de zon te zijn. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over klotsende oksels; natuurlijke materialen zoals katoen, bamboe en linnen zijn ademend en dus luchtig. Zo kun je een poloshirt met lange mouwen en een linnen chino dragen tijdens wandelingen over strandboulevards en door kronkelende steegjes. Daarnaast beschermt het je tegen teken en andere insecten. Vergeet je enkelsokken niet!

2. Kies voor dichte en synthetische stoffen

Vreemd, het lijkt logisch om je zo luchtig mogelijk te kleden? Toch is het verstandig te kiezen voor dichte stoffen. Natuurlijke materialen zijn meestal minder geschikt als bescherming tegen de zon. Uitzonderingen hierop zijn merinowol (ook aangenaam op warme dagen!), ongebleekt katoen en spijkerstof. Synthetische stoffen zoals polyester en blinkende stoffen zoals viscose (kunstzijde) zijn beter. Daarnaast heb je (zwem)kleding die speciaal zijn behandeld om je tegen Uv-straling te beschermen. Je kunt deze herkennen aan het UPF-nummer (Ultraviolet Protection Factor).

3. Draag donkere of felle kleuren

Tijdens de zomer dragen de meeste vakantiegangers lichte kleuren zoals wit en beige. Toch absorberen donkere en felle kleuren meer Uv-straling waardoor deze je huid niet binnendringen. De keerzijde hiervan is wel dat je het sneller warm krijgt. Des te belangrijker dus om voldoende water te blijven drinken! Weersta daarnaast de neiging om je shirt of andere kledingstukken nat te maken, want dit zorgt ervoor dat de schadelijke straling makkelijker door de stof heen gaat. Mocht je toch nat zijn geworden, blijf dan zo veel mogelijk in de schaduw.

4. Hoe losser, hoe beter

Het is belangrijk dat de stof niet strak op de huid zit. Ga bij het samenstellen van je zomer outfit dus voor stukken met een lossere pasvorm. Hierdoor zal je kleding minder rekken en blijven de gaten in de stof zo klein mogelijk. Het gaat er om dat je zoveel mogelijk barrières opwerpt tussen het zonlicht en je blote huid. Heb je voor de vakantie nieuwe outfits gekocht? Dan is het verstandig om ze eerst een wasbeurt te geven voordat je ze draagt. Hiermee worden de gaten in de stof kleiner, waardoor je automatisch meer bescherming hebt.

5. Maak gebruik van hoofd- en oogbedekking

Hoofddeksels zijn onontbeerlijk tijdens een zomervakantie, vooral wanneer je kaal bent of je je hoofd scheert. Een dichte hoed of pet (het liefst met nek flap) schermt je gevoelige hoofdhuid af van de schadelijke zonnestralen. Daarnaast mag een zonnebril ook niet in je zomer outfit ontbreken. Zeker wanneer je tropische stranden bezoekt krijgen je ogen het flink te verduren met fel zonlicht dat wordt weerkaatst vanaf het hagelwitte zand. Hierdoor is het verstandig om een zonnebril van UV400 te kiezen voor een zo goed mogelijke bescherming.