Last Updated: 8:08AM 9/30/2022

Ben je 15 jaar geworden en zit je er aan te denken om binnenkort je scooterrijbewijs te halen? Dan zul je misschien ook overwegen om te wachten tot je je autorijbewijs mag halen. Met een autorijbewijs kun je namelijk auto’s en scooters besturen. Bovendien is een autorijbewijs al duur zat en misschien wil je niet twee keer een examen hoeven doen. Toch zijn er een aantal voordelen van een scooterrijbewijs.

  1. Geen gedoe met files en het ov

Met een scooter kun je je gemakkelijk door het verkeer bewegen. Kom je bij een stoplicht of staat het verkeer stil? Dan ga je met een scooter daar mooi aan voorbij. Daarnaast is het natuurlijk fijn dat je nooit meer een bus hoeft te missen, je vertrekt gewoon wanneer jij wil en hoeft daardoor niet meteen een half uur te laat te komen.

  1. Overal parkeren

Een scooter kun je bijna overal gewoon neerzetten, net als je fiets. Dit kost je niets en je hoeft eigenlijk nooit ver te lopen naar je bestemming. Meestal parkeer je gewoon mooi voor de deur! Let er wel op dat er geen parkeerverbod staat, anders kan de parkeerplaats namelijk toch wel duur uitpakken. Daarnaast is het belangrijk om hem te parkeren met een ART3 gecertificeerd slot en een scooter te kiezen met een stuurslot. Hiermee maak je je scooter minder aantrekkelijk voor dieven. Het is hier om ook verstandig om hem juist in het licht en op een drukkere plek te zetten.

  1. Ervaring opdoen

Je kunt met je scooterrijbewijs al twee jaar de weg op, voordat je met een auto de weg op mag. Je zult hierdoor veel ervaring opdoen waardoor je een sprongetje voor hebt als je voor je autorijbewijs gaat! Dit maakt de overgang van de fiets naar een auto een stuk makkelijker en veiliger.

  1. Vroeg met theorie beginnen

Wist je dat je op je 15,5e al met je theorie kunt beginnen voor je scooterrijbewijs? Zodra je je theorie gehaald hebt, kun je beginnen met je rijlessen. Zo kun je op je 16e verjaardag al je examen inplannen. Dat is nog eens een mooi verjaardagscadeau!

  1. Goedkoper

Het halen van een scooterrijbewijs is goedkoper dan die van een autorijbewijs. Dat komt omdat je voor een scooterrijbewijs minder lessen nodig hebt. Bovendien is een scooter kopen ook een stuk goedkoper dan een auto. Bovendien hoef je geen wegenbelasting te betalen voor je scooter en is de verzekering ook een stuk goedkoper. De kans is groot dat je op je 18e nog niet meteen een auto kunt kopen, dan is het wel zo prettig wanneer je toch zelfstandig kunt zijn met je scooter.

Op zoek naar een scooter?

Woon je in de omgeving van Leiden? Dan heb je meerdere opties om een mooie scooter te kopen in Leiden. Ga gerust eens langs voor een proefrit. Elke scooter rijdt namelijk anders en daarom is het goed om eerst een aantal te proberen voordat je je keuze maakt.