Last Updated: 10:10AM 2/19/2022

In een tijd waarin we vaker thuis zijn dan ooit, zou je denken dat de kans op inbraak erg klein is geworden. Helaas is dat niet het geval, want inbrekers bedenken steeds weer nieuwe manieren om tóch binnen te komen. Met deze vier tips beperk je de kans dat ze bij jou binnenkomen tot een minimum.

Wees alert

Simpelweg ‘alert zijn’ klinkt misschien als een open deur, maar is wel de belangrijkste tip als het gaat om veilig wonen. Wees alert op ongure types die in de buurt rondhangen, maar wees ook alert op openstaande ramen of niet goed afgesloten deuren als je even het huis uitgaat. Door eenvoudigweg goed op je hoede te zijn, verminder je de kans op inbraak al snel met meer dan vijftig procent.

Kies een volledig alarmsysteem

Wil je optimale beveiliging van je woning? Kies dan voor een volledig alarmsysteem. Een combinatie van glasbreukdectoren, bewegingsmelders en intelligente camera’s zorgt ervoor dat inbrekers wel twee keer nadenken voordat ze een poging doen om binnen te komen. Bij een alarmsysteem kun je kiezen voor een variant mét meldkamer (waarbij een meldkamer wordt ingeschakeld in geval van gevaar), of een systeem zonder externe controle.

Deurbel met videocamera

Wil je liever niet een volledig alarmsysteem? Kies dan bijvoorbeeld voor een camera op een strategische plek, of voor een deurbel met ingebouwde camera. Zo’n deurbelcamera filmt namelijk niet alleen als er wordt aangebeld, maar kan je woning doorlopend in de gaten houden. Let uiteraard wel even op wat je opneemt met je camera, want ook een videodeurbel mag niet zomaar op de openbare weg filmen.

Veilig netwerk

Met al die camera’s en andere slimme, via Wifi bedienbare apparatuur, is het essentieel dat je netwerk niet eenvoudig toegankelijk is. Het zou natuurlijk jammer zijn als je de inbrekers vakkundig buiten je woning weet te houden, maar dat ze wel digitaal bij je kunnen inbreken. Zorg daarom altijd voor een goede firewall en antivirus, de laatste updates op al je ‘smart’ apparatuur, en veilige wachtwoorden.