Last Updated: 13:13PM 1/16/2023

Je thuis veilig voelen is heel belangrijk. Naast dat je veel op je werk bent, ben je ook veel thuis. Natuurlijk heb je je huis helemaal ingericht zodat jij je er thuis voelt, maar heb je ook extra gelet op je eigen veiligheid? Dit is iets wat veel mensen nog wel eens vergeten. Let hierop tijdens het inrichten van je (nieuwe) huis. Er is niks zo belangrijk als je thuis veilig voelen. Woon je al langer in je huis? Geen zorgen, want ook dan kun je alsnog maatregelen nemen om je huis veiliger te maken. In dit blog vijf tips op je thuis veilig te voelen. Ga eens na of deze tips voor jou al overbodig zijn of dat er toch nog wat werk aan de winkel is.

Rookmelder

Rookmelders zijn belangrijk in je huis, want als er brand is waarschuwen ze je. Naast dat ze je waarschuwen zijn ze zelfs verplicht per 1 juli 2022. Zorg ervoor dat je kijkt of je op iedere verdieping van je huis een rookmelder hebt hangen. Is dit niet het geval is dit wel aan te raden. Wist je dat de meeste slachtoffers bij brand vallen door het inademen van rook doordat ze te laat doorhadden dat er brand was? Dat is makkelijker te voorkomen door op iedere verdieping rookmelders te hangen.

luchtbed met ingebouwde pomp

Koolmonoxide

Wees zeer alert op koolmonoxide. Ieder jaar eist dit ongeveer tien dodelijke slachtoffers op en raken honderden mensen hierdoor gewond. Het is een ondoorzichtig gas en het is daarbij ook nog eens geur- en smaakloos. Dit maakt dat dit gas juist heel gevaarlijk is. Hoe kun je je woning hiertegen beveiligen? Hang een koolmonoxidemelder in de buurt van je cv-ketel op en kijk hier af en toe op. Hou ook klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en overgeven in de gaten als je niet weet waar het vandaan komt. Dit zou een mogelijke oorzaak kunnen zijn.

Politiekeurmerk veilig wonen

Als je woning is beveiligd met het politiekeurmerk veilig wonen dan is je woning lastiger binnen te komen voor inbrekers. Sterker nog, de kans dat ingebroken wordt neemt af met ongeveer 80%. Politiekeurmerk veilig wonen is er voor gecertificeerd hang- en sluitwerk en goede verlichting en is te herkennen aan het tekentje op de sloten. Een inbreker slaat zulke huizen liever over. Dat is niet alleen handig als je gewoon thuis bent, maar ook als je op vakantie bent en je luchtbed met ingebouwde pomp net aan het laten vol lopen bent.